URFA HABERLERİ

Şanlıurfa isotu ucuzladı

Şanlıurfa halkının vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alan isotun hasat mevsimi devam ediyor. Kış mevsiminde salça ve baharat olarak tüketilen isot serin hava ile birlikte fiyatı düştü. Urfa isotu 8 liradan satılıyor.

Şanlıurfa’da biber hasadının devam etmesi ile yöre halkının " isot reçeli" olarak adlandırdığı biber salçası ile pul biber yapım da sürüyor. Damların kırmızı renge bürünmeye başladığı kentte evlerinin pul biberi ve biber salçası ihtiyacını karşılamak isteyen vatandaşlar, hal pazarından aldıkları biberleri, biber ayıklama ve çekme tesislerini götürüyor.

Kentte serin hava birlikte yöre halkının isot ve isot reçeli olarak adlandırdığı pul biber ve biber salçasının üretimine son aşamasına geldi. Salça ve pul biber yapmak isteyen vatandaşlar, biber ayıklama ve çekme tesislerinin yolunu tuttu. Günde 6-7 ton biber ve biber salçasını temizleyip yaptıklarını belirten Şanlıurfa Zeytinciler ve İsotçular Dernek Başkanı Mehmet Ölmez, fiyatların düşmesi ile yağmurlar bastırmadan gelip isot yapmalarını isteyen Ölmez, fiyatlar 8 liraya kadar gerilediğini belirti.

Fiyatların çok gerilediğini belirten Mehmet Ölmez,”Tarladan yeni toplanan Urfa isotu bizlere getiriliyor. Bunun pul biber olarak hazır hale getirilmesi bir haftayı buluyor. Hava sıcaklığı bu günlerde serin hava ile birlikte düştü. Urfa isotu daha önce 18 liradan satıyorduk şimdi 8 liraya kadar geriledi. Yağmur bastırmadan vatandaşlar gelip salçalık ve kurutmalıklarını alsınlar”diye konuştu.