URFA HABERLERİ

Şanlıurfa 'de üretilen akrep zehiri, Dünyaya ihraç ediliyor

Şanlıurfa Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Karaköprü İlçesi'ne bağlı Akpınar Mahallesi'nde faaliyet gösteren Şakyıl Firması'nı ziyaret etti.

Şanlıurfa Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Şanlıurfa’nın Karaköprü İlçesine bağlı Akpınar Mahallesi'nde bulunan ve akrep yetiştiriciliği ile öne çıkan Şakyıl Firması'nı ziyaret etti.
Ziyaret sırasında firma yetkilileriyle bir araya gelen Aksoy, tesisin faaliyetleri ve ürettiği ürünler hakkında detaylı bilgi aldı.
Şakyıl Firmanın sahipleri Metin Örenler ve oğlu Mehmet Örenler, Şakyıl Firması'nın aylık 100 gram saf akrep zehri üretebilen 15 bin yetişkin akrep ve 2 bin adet yavru akrebe ev sahipliği yaptığını belirtti. Özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne özgü olan Andractanus Crassicauda akrebi, tesislerde yetiştirilip sağımı yapılmaktadır. Bu akrepler, dünyadaki tüm akrep ve yılan sokmalarına karşı etkili olan bir zehir üretmektedir. Metin örenler akrap zehri ‘nın fiyatı ülkeler arasında değişiyor 1 gram akrap zehiri 7 binile 10 bin dolar arasında değişiyor.
Üretilen zehir, dünya çapında ilgi görüyor Firma, ürünlerinin talep gördüğü dünya genelinde birçok ülkeye ihracat yapmaktadır. Japonya, Güney Kore, Çin, Almanya gibi ülkelerle olan ihracatın yanı sıra, son olarak Hindistan'a da numune gönderimi gerçekleştirmiş ve halihazırda 50 gram toplu satışı bulunmaktadır.
Metin Örenler, Şanlıurfa'nın dünyanın en tehlikeli ve en pahalı işinin yapıldığı bir merkez olduğunu belirterek, Türkiye'de bugüne kadar akrep zehrinin anti panzehir olarak kullanıldığını ve firma olarak ilaç sektöründe kullanılmak üzere çalışmalar yürüttüklerini ifade etti.
İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, yaptığı inceleme sonrasında önemli bir açıklama yaparak, "Dünyanın en pahalı sıvısı akrep zehridir. Özellikle akrep zehri, ilaç sektöründe kullanılmakta olup kanser, ağrı kesiciler grubu ve anestezi gibi alanlarda etkili bir şekilde kullanılmaktadır." dedi. Aksoy, Şakyıl Firması'nın sadece yerel değil, uluslararası düzeyde de önemli bir rol oynadığını vurguladı.
Akrep yetiştiriciliği belgesine sahip Metin örenler, Şanlıurfa’da hem dünyanın en tehlikeli hem de en pahalı işinin yapılmakta olduğunu ve akrep zehrinin anti panzehir olarak kullanıldığını, kendilerinin de ilaç sektöründe kullanılmak üzere çalışma yürüttüklerini dile getirdi.
Karaköprü İlçesine bağlı Akpınar Mahallesi'nde 15.000 siyah akrep beslenmesi ve zehiri ihracatı yapılan 5.5 dönüm arazide kurulu,120 m2 kapalı alana sahip.