İslam Peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v.) toplumsal ve bireysel gibi genel konularda insanlığa öncülük ettiği gibi, sağlıklı yiyecekler ve besinler gibi günlük yaşamla ilgili konularda da yol göstermişlerdir.
      Hz. Peygamberimizin kendisinin de yediği gibi özellikle tavsiye ettiği sağlıklı yiyecekler de ise ön plana 12 isim çıkmakta.
      Bunlar sırası ile Acur, İncir, Kara havuç, Bal, Kekik, Karpuz, Mantar, Pırasa, Sarımsak, Sirke, Üzüm ve Zeytin.
       Hz. Peygamber efendimiz, insanların israftan kaçınmaları gerektiğinin de özellikle altını çizmiş ve  "Her iştiha duyduğunu yemen israftandır’ demiş ve israfın, yenen değil, yiyen yönünde olduğunu hatırlatmıştır.
       Hz. Peygamber efendimiz, Az yemeyi sağlık vermekle birlikte, bazı öğünlere, özellikle akşam yemeklerine özen gösterilmesi gerektiğinin de altını çizmiştir. Nitekim Peygamber Efendimiz, "Akşam yemeğini bırakmayın, bir avuç hurma ile de olsa akşam yiyin. Çünkü akşamın terki insana-(erken) ihtiyarlık getirir" demektedir. 
       O'nun asla değerlendiremeyeceğimiz yaşantısında, fizyolojik yapısının ve şuur düzeyindeki potansiyelinin bir anlamda beslenme şekli ile ilgisi bulunduğu, kendi ifadelerinden açıklık kazanmaktadır. Şartları çok iyi etüt edip uygulayan Hz. Resûlullah, bu nedenle, tek tip besin üzerinde ısrar ederek, diğerlerini men etme gibi bir davranış içine girmezdi. Bölgesel koşullarda bulunabilen her türlü gıdayı bünyesinde uygun olacak şekilde alır; dengelenmesi gereken bir özellik olduğunda, onu alternatifli bir yiyecekle kırarak bedeninde gerekli şartları oluştururdu. Nitekim hurmanın sıcaklığını karpuzla dengeler, şayet zıt bir yiyecek yoksa yediğinden asgari düzeyde faydalanırdı.
     Hz. Peygamber efendimiz israf etmeden sağlıklı yeme ve içme konusunda bizlere bunları tavsiye etmekte. O’nun rızasına nail olabilmek umudu ile…
 
      Şen ve mutlu kalınız.