Şanlıurfa’nın tarımsal gelişimine öncülük etmeyi sürdüren ve sürekli olarak üreticilerle bir araya gelmeye özen gösteren Vali Hasan Şıldak; bu kez kamu kuruluşları, meslek odaları ve sektör temsilcileri ile toplantı düzenleyerek pamuk üretimi ve kalitesinin daha üst seviyelere yükseltilebilmesi için yapılması planlanan çalışmaları değerlendirdi.
Toplantıya Vali Şıldak ile birlikte Vali Yardımcısı Onur Şatıroğlu, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Yunus Çolak, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Zafer Aydın, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü İbrahim Halil Çetiner, TKDK İl Koordinatörü Mehmet Uçman, Harran Üniversitesi akademisyenleri, oda başkanları, işletme sahipleri ve üreticiler katıldı.
*“Şanlıurfa İçin Pamuk Üretimine Özel Bir Pencereden Bakıyoruz”*
Yapılan sunumlar ve görüş önerilerinin ardından bir değerlendirme yapan Vali Şıldak, Şanlıurfa pamuğunun kalitesi ve üretiminin artırılmasının bölge ekonomisi açısından çok önemli olduğunu söyledi. Pamukta çevresel kirlilikler, üretim aşamasındaki hastalıklar gibi tüm etkilerin detaylı olarak ele alınmaya devam edileceğini ve bu konuda özellikle üreticinin bilinçlendirilmesinin önemine vurgu yapan Vali Şıldak, “İlimiz, Türkiye pamuk üretiminde birinci sırada yar alıyor. Biz de beyaz altın diye hitap ettiğimiz pamuk üretiminin daha kaliteli ve verimli olmasını son derece önemsiyoruz. Kurum temsilcilerimizin de ilettiği üzere ilimizde 190 bin hektarlık alanda yıllık 900 bin ton üretim yapılıyor. Mevcut arazimizin yüzde 20’sinde pamuk üretiminin olması da konuya özel bir pencereden bakmamızı sağlıyor. Pamuğun kalitesi, tohum çeşidi, bakım koşulları gibi bir çok faktörü ele alarak değerlendirmelerimizi yaptık. İlimizde en fazla Eyyübiye, Akçakale, Harran ve Haliliye ilçelerimizde üretimin olmasına dayanarak bu bölgelere de yine ayrı bir değerlendirme yapacağız. Üretimi yapılan pamuğun ilimizdeki 380 çırçır fabrikasınde işlenerek tekstil, enüstriyel ürünler, yem ve gıda sektörüne en iyi şekilde yansıtılması gerekiyor. Kalite yönünden ülkemizin önde gelen pamuk alanlarına sahip olduğumuz halde işlenmesi ve sanayi süreçlerinde yaşanan olumsuzlukların bu kaliteyi düşürdüğüne dikkat çekiyoruz. Tüm detayları ile ala aldığımız toplantının gelişmelerini önümüzdeki süreçlerde tekrardan değerlendireceğiz” şeklinde konuştu.