GÜNDEM

Vali Şıldak: Eğitimle yatıp eğitimle kalkacağız

Karaköprü Onikiler Öğretmenevinde düzenlenen toplantıda Vali Şıldak, “Şanlıurfa’da hakikaten göreceksiniz, herkes eğitimle yatıp, eğitimle kalkacak. Herkes eğitimi konuşacak ve işin odağında eğitim olacak.” dedi.
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İsmail Uğur Hatipoğlu’nun Şanlıurfa’nın güncel eğitim verilerine yönelik sunumuyla başlayan toplantı, Vali Şıldak’ın başkanlık yaptığı oturumla devam etti.
Türkiye’de birçok ilin nüfusunun Şanlıurfa’daki öğrenci sayısından az olduğunu anımsatan Vali Şıldak, “Şanlıurfa ve eğitim sözcüklerini yan yana getirdiğimizde Türkiye ölçeğinde devasa büyüklüklerden bahsedebiliriz. Gerçekten birçok ilin nüfusu bile bizim öğrenci sayımızın altında kalıyor. 750 bin öğrenci, il nüfusumuzun üçte birine tekabül eden bir büyüklüğü oluşturuyor.
30 binin üzerinde öğretmeni, 22 binin üzerinde dersliği, 2 bin 546 okulu ile bu büyük ve geniş sektörü idare etmek, okul mevcudunun da yüzde 95’inin kamuya ait olduğu okullarda eğitimde verimli sonuçlar elde etmek, Türkiye standartlarına yetiştirmek, okuldaki derslik başına düşen öğrenci sayısı verileri gibi temel verileri iyi seviyeye getirmek için büyük bir çaba söz konusudur.” dedi.
“HER YIL 25 BİNİN ÜZERİNDE ÖĞRENCİ EĞİTİM SİSTEMİNE DAHİL OLUYOR”
Şanlıurfa’nın Türkiye’de en genç nüfusa sahip il olduğunu vurgulayan Vali Şıldak, her yıl 25 binin üzerinde yeni öğrencinin eğitim sistemine dahil olduğunu kaydetti.
Vali Şıldak konuşmasında, “Ben de göreve başladıktan bu yana defalarca eğitimle ilgili toplantılara katıldım ve başkanlık ettim. Milli eğitimle ilgili gerek yatırımlar, gerek öğretmen eksikliğimiz, gerek temel hedeflerimiz konusunda arkadaşlarla istişarede bulunduk. Şanslıyız çünkü yakın geçmişte Milli Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin ilimizi ziyaret ettiler, onunla da ilimizdeki eğitimin genel görünümünü, tablosunu analiz etme ve değerlendirme fırsatı bulduk.
Hedeflerimizi içselleştirip, benimseyip ilimizde topyekûn bir eğitim seferberliği oluşturmak, bu yönde hamle yapmak durumundayız. Bir kere Türkiye’nin en genç nüfusuna sahibiz, 750 bin öğrenci gerçeği bizim önümüzde duruyor. Her yıl yaptığımız analizlere göre 25 binin üzerinde öğrencimiz eğitim sistemine dahil oluyor. Her yıl 25 bin yeni öğrenci demek elbette ki yeni öğretmen, okul, derslik, spor salonu, taşıma ve pansiyon ihtiyacı demektir. Bu nedenle bu 2 ay zarfında güzel bir çalışma yürüttük. Mevcut olan çalışmaları derledik, topladık ve şu anda önümüzde bir yol haritası var. Bu yol haritasının temel bileşenleri var, bir defa fiziki ortamlarımızı yani okul sayılarımızı arttırmamız gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“150 YENİ OKULA KAVUŞACAĞIZ”
Önümüzdeki eğitim öğretim dönemiyle birlikte 150 yeni okulun sisteme dahil edileceğinin altını çizen Vali Şıldak, “Millî Eğitim Bakanlığımız ve hükümetimizin desteği Şanlıurfa’ya üst seviyede. 55 okulumuzun yapımı devam ederken, yıl sonuna kadar 100 civarında okulumuzu da ihale etmiş olacağız. Yani 150’nin üzerinde okul bir sonraki eğitim yılına büyük ölçüde yetişecek. 150 okul 2 binin üzerinde derslik demek, burada ifade edildiği gibi mevcut derslik sayımızın yüzde 10’una tekabül ediyor. Demek ki önümüzdeki 1 yıl içerisinde biz 150 yeni okula kavuşacağız.” diye konuştu.
“3 YILDA 300’ÜN ÜZERİNDE OKUL YAPILACAK”
Şanlıurfa’ya önümüzdeki 3 yıl içerisinde 300’ün üzerinde okul kazandırılacağını belirten Vali Şıldak, “Gelecek yıllar için, yani önümüzdeki 3 yılın yatırım programına da yapacağımız teklifleri netleştirmiş bulunuyoruz. Şu anda 171 okulumuzun daha yapımını Mili Eğitim Bakanlığımıza teklif edebilir hale geldik ve kasım ayı içerisinde bunu sunacağız. 150-160 okulun yapımı bu yıl içerisinde devam ediyor olacak ve önemli bir kısmı bitmiş olacak. 171 okulu daha eklersek 300’ün üzerinde okul Şanlıurfa’ya kazandırılacak. 3 yıllık periyotta 300’ün üzerinde okul demek iyi bir sayı, bununla birlikte büyük ölçüde okul ihtiyacını, derslik ihtiyacını karşılamış olacağız.” diye belirtti.
“TEMEL HEDEFİMİZ İKİLİ EĞİTİME SON VERMEK”
Şanlıurfa’da sınıf mevcut sayılarını 30’lu rakamlara çekmek istediklerini dile getiren Vali Şıldak, temel hedeflerinin 2’li eğitime son vermek olduğunu hatırlattı.
Vali Şıldak, “Temel hedef ikili eğitime son vermek ve derslik mevcutlarını, öğrenci sayılarını 30’lu sayılara çekmektir. Bunu yakalamak için bu okulları yaptığımız takdirde Şanlıurfa’da belirli noktaya geleceğiz ve ikili eğitime son vereceğiz. Bu yüzden diyoruz ki Şanlıurfa’da eğitim birinci önceliğimizdir. Buna herkesin dikkatini çekip bir seferberlik havasında bu hamleyi yapacağız.” cümlelerine yer verdi.
“TARIM İŞÇİSİ AİLELERDEKİ ÖĞRENCİLERLE İLGİLİ YENİ BİR ÇALIŞMA YÜRÜLÜYOR”
Her yıl eğitim öğretim yılının başlangıcıyla birlikte aileleriyle birlikte tarım işçisi olarak il dışına gidip çalışmak zorunda kalan öğrencilerle ilgili yeni bir çalışma yürütüldüğünün altını çizen Vali Şıldak, “Bir başka konu devam sorunu, ciddi ölçüde devamsızlık yapan öğrencilerimiz var. Okul devamlılığı zayıf, bunda tarım işçiliği faktörü de çok etkili ama sadece bununla da sınırlı bir şey değil. Bazı öğrencilerimiz ve velililerimiz okula duyarlı değil. Öğrencilerimiz mevsimlik tarım işçisi olan aileleriyle birlikte göç ettiği için okul ortamlarımdan uzak kalıyorlar. Bununla ilgili de ciddi ve güzel bir çalışma yürütülüyor ve sonuçlandırmak üzereyiz.” dedi.
“VALİ OLARAK BU İŞLERE KENDİMİ ADADIM”
Şanlıurfa’da eğitim hassasiyetini her fırsatta vurgulayan Vali Şıldak, eğitim için hep birlikte çalışacaklarını ve bu işlere vali olarak kendini adadığını söyledi.
Vali Şıldak, “Türkiye ortalamasının çok altında yer aldığımız bir başka alan daha var. Okul öncesi eğitimdeki okullaşma oranında yüzde 70’lerdeyiz. Türkiye ortalaması yüzde 90’nın üzerinde, bu konuda da atak yapmamız gerekiyor, Şanlıurfa’ya yakışmayan bir orandayız, bunu da yükseltmemiz lazım. Bütün bunları başarabilmek için el birliği ile çalışacağız, ben işin başındayım. Eğitim gerçekten birinci önceliğimiz, bu böyle olmalı, inanarak ve samimi olarak hareket edeceğiz. Bütün bunları yaparken bize rehberlik edecek bir yol haritasına, enerjiye, motivasyona, hep beraber yapalım diyecek bir güce ihtiyaç duyuyoruz. Bunları zaten yapıyoruz ama ilimizin tamamında, kaymakamlıklarımızla, belediyelerimizle, bütün kurumlarımızla her beraber yapmanın tadına varabilmek için bir proje ortaya koyuyoruz. Bu projenin de inşallah kasım ayı içerisinde tanıtım toplantısını yaparak halkımızla ve eğitim camiamızla paylaşacağız.”
diye kaydetti.
“BAŞARILI OLANLARI ÖDÜLLENDİRECEĞİZ”
Şanlıurfa’da eğitim anlamında öne çıkan başta okul idarecileri ve öğretmenler olmak üzere veli ve öğrencileri de ödüllendireceklerini dile getiren Vali Şıldak, “Projenin amacı gelin hep birlikte eğitime gönül verelim, daha çok çalışalım, daha çok iş yapalım ve çocuklarımızı geleceğe daha güçlü hazırlayalım. Bunun için de özendirici ödül mekanizmalarını ortaya koyarak eğitim alanında faaliyet gösteren okul müdürlerimiz, müdür yardımcılarımız, öğretmenlerimiz başta olmak üzere, öğrencilerimiz ve velililerimiz herkese bir cesaret ve özgüven kazandırma noktasında harekete geçeceğiz. Büyükşehir Belediyemiz, üniversitemiz ve ŞURKAV gibi kurumlarımız da paydaşımız olacak, birlikte yürüyeceğiz. Şanlıurfa’da hakikaten göreceksiniz herkes eğitimle yatıp, eğitimle kalkacak. Herkes eğitimi konuşacak ve işin merkezinde, odağında eğitim olacak. Bu motivasyonun temel kaynağı biz olacağız, rehberlik edip yol göstereceğiz. Burada en büyük görev öğretmenlerimize ve okul yöneticilerimize düşüyor.” şeklinde konuştu.
Program yapılan konuşmaların ardından soru-cevap ve taleplerin dinlenmesiyle sona erdi.
Toplantıya Vali Hasan Şıldak’ın yanı sıra, Vali Yardımcısı Ahmet Fatih Sungur, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tahir Güllüoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.