URFA’DA BİLİM FUARLARI

Eğitim bilindiği üzeri aydınlık adına davranış değişikliğidir. Yıllardır ulusal sınavlardaki sıralamalarda elde edemediğimiz başarıdan umutları kesmek üzereydik ki son birkaç ay içinde bir hayli sevindirici gelişmeler oldu ve olmaya devam ediyor.
 
Bilim fuarları; Küçük mucitler Eğitim şenliğine yetişemedim ama Şanlıurfa Fen Lisesinin düzenlediğine ailecek katıldım. Çok eğlenceli ve başarılıydı. Ayrıca Haran’da güzel bir fuar oldu ki ulusal kanallarda izlemiş olmakta Harran ve Urfa’ya bakışta değişikliklere neden oldu kanısındayım. Urfa Teknik ve Meslek Lisesinin Topçu Meydanındaki fuarına gittiğimde toparlanıyordu. Şuan orda kitap fuarı açıldı bu arada. Daha duyup ta gidemediğim niceleri.
 
Ayrıca ulusal ve uluslararası bilimsel spor ve sanat dallarında da duyduğum haberlerle bu yıl bir hayli gururlandım Urfa adına. Suruç Fen Lisesinin Tubitak başarısı bunlardan biri. Bir diğeri Yenilenebilir enerji ile ilgili Urfamızın başarılı çalışmaları. Gençlerimizin ve eğitimci arkadaşlarımızın güzel emekleri ile eğitime ve hayata tatlı heyecanlar katılmış olmasıyla hedeflerin yükseleceğini ümit ediyorum.
 
Bu konuyu destekleyen Milli Eğitim Müdürlüğü yetkililerine teşekkür ediyorum ve bu yılın açılış yılı sayılıp gittikçe artan bir ivme ile gelecek yıllarda artmasını temenni ediyorum.
 
Eğitimin uzun yıllar sorgulama, araştırma ve analiz yönlerinden uzak kalmasına karşın bu son zamanlarda bilimin özü olan bu konularda gelişmeler tüm eğitimi ve hatta tüm toplumu derinden etkileyeceğini inanıyorum.
 
Bu fuarların katkıları
 
-         İlk sırada öğrencinin motive olması, araştırmacı ve azimli olmasını sağlamıştır. Bu azimle gelişen başarma duygusu sunumla beraber çok güzel bir      özgüveni meydana getirmiştir. Bunun sayısal ve sözel derslere katkısını varın siz hesap edin.
-         Öğretmen ve idarelerin gerçekleşen bu sonuçlarla, umutsuzlukla ilgili ön yargıların kırılması ve başarının getirdiği kıvanç,
-         Velinin okula daha fazla saygı duyması ve belkide desteğini arttırması,
-         Kamuoyunun eğitime genel olarak daha olumlu ve umutlu bir perspektiften bakacak olması,
-         İlkokul düzeyindeki öğrencilere güzel rol modellere dönüşmesi…
     -       Bu alanda tatlı rekabetlerin başlaması,
Ve daha sayamayacağım birçok faydaları…
 
Asıl soru şu; Bugün anasınıfları dâhi sene sonu sergisi (fuarı) düzenlerken Türkiye’de tüm üniversiteler, lokalde Harran üniversitesi bu kadar büyük bir kitle olmasına karşın eğlenceli ve hacimli bir fuar düzenlemeyi neden akıl edemez veya göze alamaz? (düzenlenip te haberimin olmadığı bir fuar varsa bir şey demem yanlış olur) Dev imkânlarla üniversitelerimizin sunumlarını heyecanla şehrimizi tepretmesini umut ediyoruz.
 
Şehrin yöneticilerinin bu tür faydaları etkinlikler için Topçu Meydanı gibi meydanları kullandırtmaları da ayrıca teşekkürü hak ediyor.
 
Yeni fikirleri olmayan toplumları yeni fikir ve gelişmeleri sağlayan toplumlar yönetir. Bu açıdan başta öğrencilerimiz olmak üzere tüm topluma yansımasını umduğum lappadanak kararlar vermeyi bırakıp analiz ve sentez yapabilen, sorgulayan bir topluma dönüşmek umuduyla…
 
Saygılarımla…