Suriye’de yaşananlar ortada.
      Hatırlarsanız iç savaştan kaçan Suriyelileri üç ayrı gruba ayırmıştım. Bunların ilk grubunu paralı zengin Suriyeliler (Onların büyük bölümü Türkiye ve birçok ülke üzerinden soluğu Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde almış durumdalar) ikinci grubu yine ülkemiz ve komşu bazı ülkelere canlarını kurtarabilmek amacı ile bir şekilde ulaşmayı başaranlar, son grup ise ne yazık ki hiçbir yere kıpırdayamayıp savaşın ortasına kalanlar.
       Bu bir gerçek.
       Suriyeliler ile gerçek olan bir başka konu ise ilimizdeki Suriye plakalı araçların ne denli kontrolden geçirildikleri ve en önemlisi yine ilimizin değişik mahalle ve sokaklarında yaşayanların ne denli kayıt altına alındıkları.
       Bunlar tam bir faili meçhul!
       Bakın sizlere bizzat benim hafta sonu alışveriş yaptığım bir markette karşılaştığım, gözlerim ile görüp kulaklarım ile de duyup şahit olduğum bir olayı anlatmak istiyorum.
        Market’te alış veriş yapmış hesap ödüyordum. Tam bu sırada içeriye genç birisi girdi. Selam verdi. Daha sonra market sahibi ile Arapça konuşmasını sürdürerek, ‘uygun fiyata elinde kaçak sigara’ olduğunu söyledi.
        Şahıs son model bir araç ile marketin kapısına dayanmıştı.
        Market sahibi, yine Arapça sözlerle kaçak sigara ile ilgilenmediği söyledi. Genç arap, aracına bindi ve çekip gitti!
        Market sahibi bana dönerek, ‘Halil bey. İnanın her gün bunun gibi birçok Suriyeli bize gelip kaçak sigara satmak istiyor. Bu nasıl oluyor anlayabilmiş değilim’ dedi.
        Evet, hatırlayacak olur iseniz bundan birkaç ay önce ilimizde özellikle ‘Terör örgütüne para gidiyor!’ denilerek sıkı bir polis operasyonu olmuş ve bakkal dükkânlarına yönelik bir operasyonlar düzenlenmişti.
       Peki ya şimdi?
      Aradan aylar geçti.
      Çarşı pazarda dünden şimdi daha fazla kaçak sigara var.
      Tezgâhlarda alenen satılıyor.
      Dün bu sigara üzerinden ‘Terör örgütüne para aktarılıyor’ diyenler şimdi neden sus pus içindeler. Neden denetim ve kontroller düzenli ve seri olarak yapılmamakta.
      Öyle dinlemeye, uzun uzadıya takiplere, birilerini izlemeye hiç gerek yok. Belli bir noktada durulsa ve yoldan geçmekte olan Suriye plakalı bir iki araç kontrol edilse nerede ne var? Ne yok görülecektir.
      Tabi ki ilimizde misafir olan Dürüst, Muhtaç, Mağdur Suriyelilere bir diyeceğimiz yok. Onlar bizim misafirlerimiz. Benim sözüm ve tepkim sınırdan bir şekilde bizim topraklarımıza kaçak sigara geçirebilmeyi başaran ve onları gün içerisinde esnafa pazarlamak isteyen görüntüde mağdur fakat kaçakçı Suriyelilere.
   
      Yeniden buluşmak dileği ile..