Geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararla Mehmet Aksoy Şanlıurfa İl Tarım ve Orman oldu.

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Bölge Müdürü Mehmet Aksoy, bir yıl içersinde önemli çalışmalar imza attı.

Aksoy, Alo Ziraat Doktorum Projesi ile hep çiftçilerin yanında oldu. 12 bin 410 çiftçi ile yüz yüze görüşen Aksoy, çiftçilerin talep ve sorunlarını yakından çözüme kavuşturdu.

Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy çalışmalar hakinde Sabaha ‘a özel açıklamalarda bulundu.

Bir çok projeyi hayata geçirdiklerini belirten Şanlıurfa İl Tarım ve Orman bölge Müdürü Mehmet Aksoy,”15.09.2023 tarihinde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü görevine başladım.

Hayatımın esası olan işini en iyi yapan milletine en iyi hizmet edendir düsturu ile 7-24 çalışma esasına dayalı hayatımızda bir yılımızı doldurduk.

Geçen bir yıllık süreçte hafta sonları dahil ekibimiz ile 13 ilçemiz Telebyad ve Resulayn dahil olmak üzere 650 mahallemizde ayak basmadık gidilmedik hiçbir yer bırakmamaya çalıştık.

Köy köy hane hane parsel parsel dolaşarak 365 günde 7.665 üreticimiz ile sahada yüz yüze görüştük.

Ayrıca il müdürlüğümüzde 4.745 kişi ile makamda yüz yüze görüşme yaparak sorunları çözmeye çalıştık. Gerek arazide gerekse kuruma davet ederek hemhal olduğumuz bütün üreticilerimizin gerek mahalle bazlı gerekse kişisel sorunlarını bire bir ilgilenerek çözüm üretmeye çalıştık.

Kurumumuz ve üreticilerimizler arasındaki ilişkileri sağlamlaştırmak ve geliştirmek için yeni projeler geliştirdik.

ALO ZİRAAT DOKTORUM Projesi, düzenlemiş olduğumuz tarla günleri ve üreticilerimizin randevu almadan görüşmelerine olanak sağlayarak üreticilerimizin gönlünü kazanarak üreticilerimiz ile kurumumuz arasındaki bağı güçlendirdik.

Bu bir yıllık çalışma sürecinde her ne kadar sahada 650 mahalle ve 7.665 üreticimiz ile  birebir iletişim kurmuş olsak da, asıl hedefimiz tüm üreticilerimize ulaşarak onların üretimde yaşadığı sıkıntı ve sorunları çözmek ve   üreticilerimizin  Tarım ve Orman Bakanlığı ile gönül bağını perçinlemektir.

İLİMİZİN TARIMSAL ALANI 1.274.000 HEKTARDIR

ÇKS’ye kayıtlı 61 Bin üreticimiz tarafından bitkisel üretim gerçekleştirilmektedir.

Bu alanlarda yetiştirilen Pamuk, Antepfıstığı ve Mercimekte Türkiye’de 1. Sırada Buğdayda 2 sırada, dane mısırda 3. sırada yer almaktayız.

Sayın valimizin tensipleriyle ilimizde yetiştirilen bütün ürünlerin hasat programlarını gerçekleştirmeye çalıştık.

Göreve başladığımız dönemde geliştirdiğimiz CBS (Uzaktan Algılama) sistemi ile hem Türkiye’ye rol model olduk hem de ilimizin tarımsal verilerini güncelleme imkanımız oldu bu çalışma sonucunda ilimizde 45 Milyon Adet Antepfıstığı, 3 Milyon Zeytin, 2,5 Milyon Badem ağacının olduğunu tespit ettik.

İlimizde 26.172 adet hayvancılık işletmesinde 2.4 Milyon Küçükbaş, 300 Bin Büyükbaş hayvan varlığına sahibiz.

Küçükbaş hayvan varlığı bakımından Türkiye’de 3. Sırada, Büyükbaş hayvan varlığı bakımından 16. Sırada yer almaktayız.

İlimizde Kültür balığı yetiştiriciliği yapılan 29 işletme bulunmaktadır.

Bu işletmelerde 2023 yılında 8.000 Ton balık üretimi gerçekleştirilmiştir.

Şanlıurfa’da 30 Zabıta Göz Yaşartıcı Sprey kullanma sertifikası aldı Şanlıurfa’da 30 Zabıta Göz Yaşartıcı Sprey kullanma sertifikası aldı

Ayrıca Müdürlüğümüze bağlı Su ürünleri Üretim İstasyonumuzda 2024 yılında 25 milyon yavru balık üretimi yapılarak bölgemizde illerde bulunan göl ve göletlere bırakılarak balıklandırma çalışmaları yapılmıştır.

İlimizde Hazine arazilerinin kiralama işlemleri müdürlüğümüz tarafından yapılmakta olup 2023-2024 üretim sezonunda 720 Mahallede 21.821 parsel (648.523 dekar) 12.961 kişiye kiralanmış olup bu kiralama karşılığında hazine bütçesine yaklaşık 98 milyon Türk lirası gelir sağlanmıştır.

Mera alanlarımıza 560  bin dekar alan ekleyerek hayvancılığımıza yeni alanlar açtık.Gıda ve Yem işletmelerinde denetimlerimiz devam etmektedir.Bu denetimler sırasında mevzuat ve hijyen kurallarına uymayan işletmelere idari para cezaları uygulanmıştır.

2024-2025 üretim sezonunda başlayan Bakanlığımız tarafından ülkesel proje olarak nitelendirilen Tarımsal Üretim Planlaması ve yeni destekleme modeli hakkında üreticilerimizi ve sektör paydaşlarımız bilgilendirme kapsamında 19 toplantı gerçekleştirdik. Doğal afetlerde zarar gören üreticilerimizi ziyaret ederek hasar tespitlerinde bulunduk.

SERACILIK ORGANİZE TARIM BÖLGESİ (OTB)

Türkiyemizde ilk defa  Küçükbaş Organize Tarım  Bölgesi (KOTB )kurulması için çalışmalarımız devam etmektedir.

Bakanlığımız tarafından desteklenen Üreticilerimize % 75 hibeli olarak çeltik, soya tohumu dağıtımı gerçekleştirdik, Kışlık sebze fidesi ve mercimek tohumu dağıtımını da gerçekleştireceğiz. Üreticilerimiz için Tarım ve Orman Bakanlığımızın bütün imkanlarını kullanarak Şanlıurfa’mıza hizmet etmeye devam edeceğiz”diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi