Eğitim programına TEMA Vakfı Şanlıurfa İl Temsilcisi Profesör Doktor Ali Rıza Öztürkmen, Haliliye İl Tarım ve Orman Müdürü Faruk Çetiner, ziraat mühendisleri, okul öğretmeni Arzu Boztepe ve 35 öğrenci katıldı.

Sınıfta anız yakmanın zararları hakkında verilen eğitimin ardından, uygulamalı eğitim için öğrenciler anız tarlasına götürüldü. Profesör Doktor Ali Rıza Öztürkmen, toprakta canlıların yaşadığını öğrencilere göstererek anız yakmanın zararlarını açıkladı. Öztürkmen, anızların yakılmasıyla faydalı mikroorganizmaların ve solucan gibi canlıların öldüğünü, topraktaki organik maddenin yandığını belirtti. Anızları yakmadan tarımsal zararlı böcekleri yiyen ve doğal biyolojik mücadele canlılarının korunması gerektiğine vurgu yaptı.

Haliliye İl Tarım ve Orman Müdürü Faruk Çetiner de öğrencilere anızların yakılmaması gerektiğini anlattı. Çetiner, toprak verimliliğini korumanın ve sürdürülebilir tarım uygulamalarının önemini vurguladı.

Mektebim Koleji 2024-2025 Ders yılını erken başlattı Mektebim Koleji 2024-2025 Ders yılını erken başlattı

Okul öğretmeni Arzu Boztepe, eğitimden sonra öğrencilerin bilinçlendiğini ifade etti. Öğrenciler, aldıkları eğitim sonrasında velilerine anızları yakmamaları gerektiğini söyleyeceklerini belirttiler. Programın ardından yolda geçen araçları durdurarak vatandaşlara da anızların yakılmaması gerektiğini anlattılar.

Ziraat Yüksek Mühendisi Mehmet Tekçe, hububat hasadından sonra tarlaların yakılmasına gerek olmadığını ve doğrudan anıza ekim yapabilen yeni teknolojik aletlerin piyasaya sürüldüğünü belirtti. Bu gelişme, tarımda sürdürülebilirliği artırarak toprak verimliliğini korumak adına büyük bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu eğitim programı ile geleceğin çiftçileri, toprağın ve doğanın korunması konusunda bilinçlendirilmiş ve sürdürülebilir tarım uygulamalarına teşvik edilmiştir.

Anız Nedir? Anız, buğday ve arpa gibi tahıllar hasat edildikten sonra tarlada geriye kalan köklü saplara veya sürülmemiş tarlaya verilen addır.

Editör: Haber Merkezi