Kentin kırsal kesiminde kışın yoğun olan düğün sezonunda Arap, Kürt ve Türk kültürünün ortak kültürü olan yöresel kıyafetlerde kendini gösteriyor. Üç kültürün paylaştığı parlak ve simli kumaşlar, hem günlük hayatta hem de düğünlerde tercih ediliyor.
Şanlıurfa’da daha önce kadınların günlük hayatta kullandığı yöresel kıyafetler, şimdilerde boncuklu ve rengarenk tasarımlarıyla kadınların düğünlerdeki ilk tercihleri oluyor.
ELBİSELERİN FİYATI 300 LİRADAN BAŞLAYIP 5 BİN LİRAYA KADAR ÇIKIYOR
Özellikle düğün, kına gecesi ve nişan töreni gibi özel günlerde kadınların vazgeçilmezi olan yöresel kıyafetler, renkleri ve tasarımıyla dikkat çekiyor. Pullu, boncuklu yapılarıyla öne çıkan kıyafetler, hünerli ellerin yoğun mesaisiyle hazırlanıyor. Elbiselerin fiyatı 300 liradan başlayıp 5 bin liraya kadar çıkıyor.
Eyyübiye ilçesi Haşimiye Meydanı'ndaki ucuzluk pazarında kırsal kesimde kış ayı ve düğün sezonun başlamasıyla yöresel kıyafetlerin satışları artı. Düğün sezonunun açılmasıyla birlikte yöresel kıyafetlere olan ilgide arttı.
Esnaf ilgiden memnun olurken işlerin eskisi, gibi olmadığından yakındı. Esnaf yoğunluğun sadece görme olduğunu açılan kırsal kesimde açılan düğün sezonuyla birlikte iş yaptıklarını belirti.
“BİR ELBİSE 5 BİN LİRADAN BAŞLIYOR”
40 yıldır bu mesleği yaptığını söyleyen İmam Demir, “Eskiden çeyizlik eşyalar daha ucuz iken şimdi alınmıyor. Vatandaşın gözüne geliyor artık, mecbur olmadıkları sürece almıyorlar. Düğün için çeyiz yapmaya gelenler mecburiyetten almak zorunda kalıyorlar. Şimdi bir gelin çeyizi en az 50 bin ’den aşağı yok. Bir elbise almaya kalkışsanız 5 bin liradan dikmeye kalkışsanız en az 500 liradan başlıyor. başlıyor. Artık eskisi gibi iş yapamıyoruz vatandaşlar buraya gelip fiyatları görünce tekrardan gidiyorlar. Bugünlerde düğü sezonu açıldı o yüzden canlılık var, kırsaldan gelen vatandaşlar çeyizlik yapıyor ” dedi.
Editör: Haber Merkezi