Tendon transferi, fonksiyonunu kaybetmiş olan kas ve tendonun yerine işlev gören başka bir kas kirişinin konumlandırıldığı cerrahi bir işlemdir. Bu işlem ile sinir hasarları sonucu hareketsiz kalan eklemlere eski aktivitesini kazandırmak amaçlanır.

Tendonlar, kaslarla eklemle arasındaki ilişkiyi sağlayan yapılardır. Kasa giden sinirlerde bir sorun oluşması halinde eğer erken müdahale edilmezse, o kasa ait tendonlar çalışmadığı için çeşitli sakatlıklar meydana gelmektedir.

Şanlıurfa’da gerçeği aratmayan tatbikat Şanlıurfa’da gerçeği aratmayan tatbikat

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görev yapan Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı Op. Dr. Mehmet Mesut İnan uyguladığı cerrahi işlem hakkında şu bilgileri verdi:

Yirmi dört yaşındaki erkek hastamız daha önce dirsek seviyesinden yaralanmış ve bu yaralanma sırasında elini ve parmaklarını hareket ettirmesini sağlayan radyal siniri hasar görmüştü. Hasta dış merkezde bazı tedaviler almış fakat bu tedavilerden fayda görmemişti. Bunun sonucunda hastada düşük el olarak adlandırdığımız felç durumu meydana gelmişti. Hasta sağ elini ve parmaklarını hareket ettiremiyordu. Günlük işlerini yapamıyordu ve çalışamıyordu.

Hastamıza bu durumun tedavisine yönelik olarak üç saat süren tendon transfer cerrahisi uyguladık. Şu an hastamıza fizik tedavi egzersizleri uyguluyoruz ve sonrasında taburculuğunu planlamaktayız. Tedavi sayesinde hastamız tamamen elini kullanabilir hale gelmiştir. Ömür boyu felç kalma potansiyeli olan hastamızı bu tedavi sayesinde elini kullanabilir ve çalışabilir hale getirip topluma kazandırmış olduk.

Daha önce bu tarz cerrahi girişimlere ihtiyacı olan hastalarımız Şanlıurfa'da tedavi göremeyip Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlere gitmek durumunda kalmaktaydı. Bundan sonra bu tarz ileri düzey cerrahi uygulamalar şehrimizde de yapılabilecektir. Bu durum halkımızın tedaviye ulaşımını kolaylaştıracak ve şehrimize büyük katkı sunacaktır.

Editör: Haber Merkezi