URFA HABERLERİ

Şanlıurfa Karahantepe’de yaban eşeği figürü ortaya çıkarıldı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Karahantepe'de gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda elde edilen yeni bir bulguyu duyurdu. Dünya Neolitik Kongresi öncesi, bir kulübenin tabanında koşar halde betimlenen yaban eşeği figürü ortaya çıkarıldı. Bu nadir eser, Neolitik dönemin sanat anlayışını gözler önüne seriyor. Şanlıurfa, binlerce yıllık tarihe ev sahipliği yapmaya devam ediyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Karahantepe’deki kazılarda bir kulübenin tabanında koşar halde betimlenen yaban eşeği figürüne ulaşıldığını açıkladı.

Bakan Ersoy, Neolitik Çağ'ın en önemli yerleşim yerlerinden biri olan Karahantepe'de, bir kulübenin tabanında koşar halde betimlenen yaban eşeği figürünün keşfedildiğini açıkladı. Bakan, bu nadir eserin, dönemin sanat anlayışını yansıtan eşsiz bir örnek olduğunu belirtti.

Bakan Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada" Neolitik Çağ'ın en önemli yerleşim yerlerinden biri olarak tarihin derinliklerine ışık tutan Karahantepe'de yeni keşif! Taş Tepeler projemiz dünya tarihine ışık tutmaya devam ediyor... Karahantepe’deki bir kulübenin tabanında koşar halde betimlenen yaban eşeği figürüne ulaşıldı.  Şanlıurfa'mızda ilk kez gerçekleştirilecek olan Dünya NeolitikKongresi öncesinde ulaşılan eser, nadir örneklerden biri olarak döneminin sanat anlayışını yansıtıyor. Bu eşsiz eseri gün ışığına kavuşturan kazı ekiplerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Karahantepe'deki bu keşif, Şanlıurfa'da 4-8 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek olan ve 64 ülkeden binden fazla katılımcının yer alacağı ilk Dünya Neolitik Kongresi öncesinde heyecan uyandırdı. Kongrede, Neolitik Çağ’a dair yeni bulguların ve araştırmaların ele alınması, tarihin derinliklerine ışık tutacak önemli sunumlar yapılması bekleniyor.