Kilo verdiğiniz halde tartıda bir değişiklik görmemeniz, sabah kalktığınızda gözlerinizin şişik olması, yüzüklerinizin parmağınıza olmayışı, tansiyonunuzun yükselmesi gibi birçok sorunun sebebi aslında vücudunuzun su toplaması yani halk dilindeki adıyla ödemdir.
Sadece ödem deyip geçmemek gerekiyor!! Ödem kolay kolay atılamayan ve sürekli dikkatinizi vermeniz gereken bir konudur. Ödem fazla çay ve kahve tüketiminden yetersiz uyumaya kadar birçok sebebi alıp ödem olabilmektedir. “Neler vücudun ödem tutmasına sebep olur?”, “Neler bu ödemi atmaya yardımcı olur?” ve “Ödem nasıl atılır?” sorularının cevabını almak istiyorsanız şimdi vereceğimiz tüyolara dikkat ediniz!
ÖDEM NEDEN OLUR ?
Ödem burada yazılamayacak kadar birçok faktöre bağlı olarak oluşabilir. Ama en genellerini sıralayalım;
▪️Yetersiz uyku
▪️Yetersiz su içmek
▪️Alkol tüketimi
▪️Çay ve kahve gibi kafeini yüksek besinlerin aşırı tüketimi
▪️Uzun saatler hareketsiz kalmak ( ayakta veya oturarak)
▪️Hamilelik
▪️Şekerli yiyecekler
▪️Kullanılan ilaçlar
▪️Kadınlarda regli dönemleri
▪️Fazla tuz tüketimi
▪️Hava değişimi
▪️Tuzlu yiyecekler bakımından yüksek bir beslenme düzeni (salamura yiyecekler, turşular, tuzlanmış kuruyemişler, paketli ürünler, cips)
▪️Obezite
ÖDEM ATMAYA YARDIMCI OLAN BESİNLER
Özellikle potasyum açısından zengin olan besinler, hücre zarındaki sodyum-potasyum dengesini sağladıkları için ödemi atma konusunda çok yararlıdırlar. Potasyum bakımından zengin besinlerin başında ise kayısı ve muz gelmektedir.
Süt, yoğurt, kefir ve ayran (ev yapımı ve hazır ayranlara çok fazla tuz ilavesi yapılabiliyor) Bu süt ürünleri kalsiyum açısından zengin kaynaklardır. İçerdikleri kalsiyum sayesinde vücuttaki su dengesine katkıda bulunarak ödem oluşumunun önlenmesini sağlarlar. Bunlara ilave olarak kefir ve yoğurdun içerisinde bulunan yararlı bakteriler de ödemin atılmasına destek olmaktadır. Günde 2 porsiyon bu içecekleri beslenmenize katarak ödem sorununuzu hafifletebilirsiniz.
Maydanoz, salatalık, kabak, lahana, marul gibi hem yeşil hem de hücrelerinde yüksek düzeyde su ihtiva eden bitkiler vücuda su alımına destek olur. Aynı zamanda antioksidan bakımından yüksek oldukları için de ödem atmak için etkilidirler.
Posa bakımından yüksek besinler bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı oldukları için vücuttaki fazla suyun atımında etkili olabilmektedirler. Ödem söktürücü posa oranı yüksek besinler: tam tahıllar, meyve ve sebzeler, kuru baklagillerdir. Posa açısından yüksek besinler arasında yer alan müsli de hazırlaması pratik kahvaltılıklardandır.
Kiraz sapı, biberiye, rezene, yeşil çay, avokado yaprağı, funda yaprağı, anason, mısır püskülü, nane limon gibi bitki ve meyve çayları idrar söktürücü özellikleri sayesinde ödem atmaya yardımcı olurlar. Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da bu çayları birleştirip içmemektir. Günde 3-4 kupayı geçmeyecek şekilde tüketmeniz önem taşımaktadır. Bu çayları herhangi bir rahatsızlığı olan bireyler ve hamileler;Doktor ve diyetisyenlerine danışmadan tüketmemelidirler..