Türkiye’nin tarımda ilk sıralarda yer alan şehirlerinden olan Şanlıurfa’da çiftçiler nohut ekimine yönelmeye başladı.
Günümüzde birçok mutfağın vazgeçilmezleri arasında yer alan nohut, besleyici değerleri ve lezzeti ile bilinir.
Nohut ekimi genellikle ilkbahar aylarında yapılır. Nohut, ortalama olarak don riskinin geçtiği Nisan ve Mayıs aylarında ekilir. Bununla birlikte ekim zamanı bölgeye ve iklim koşullarına göre değişiklik gösterebilir.
Eyyübiye ilçe Tarım ve Orman Müdürü İsa İzgi, ilçede nohut ekimi yapılan tarlalarda incelmelerde bulundu.
Eyyübiye İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsa İzgi, ilçede nohut ekimi yapılan tarlarda incelemelerde bulunarak üreticilere bilgilendirme yaptı. İzgi, nohutun Türkiye’de fasulye ve mercimekten sonra en fazla ekim ve üretimi yapılan yemeklik baklagillerden biri olduğunu hatırlatarak, Eyyübiye’nin kurak iklimi ve toprak yapısıyla nohut tarımına oldukça elverişli bir bölge olduğunu belirtti.
Nohutun özellikle kurak ve yarı kurak bölgelerde yağışa bağlı olarak yetiştirilen bir bitki olduğuna dikkat çeken İzgi, bu bitkinin ani soğuklara karşı hassas olsa da -10 dereceye kadar dayanabildiğini ifade etti. Tarım için uygun toprakların ise süzek, çok ağır olmayan killi topraklar ile kara ve kırmızı topraklar olduğunu belirtti.
TARLA HAZIRLIĞI VE EKİM SÜRECİ
İzgi, nohut tarımı yapılan alanlarda hububat hasadının ardından sonbaharda soklu pullukla 15-20 cm derinliğinde yapılan sürümün, toprakta bitki artıklarının karışımını sağladığını ve toprağı yeni ekime hazırladığını belirtti. İlkbaharda ise tarla tava geldiğinde kazayağı, tırmık veya diskaro ile ikinci toprak işlemesinin yapılmasının verim açısından önemli olduğunu vurguladı.
YABANCI OT VE HASTALIKLARLA MÜCADELE
Tarla verimliliğini düşüren yabancı otlara karşı hem mekanik hem de kimyasal mücadele yöntemlerinin kullanılabildiğini belirten İzgi, özellikle herbisit kullanımının ekonomik bir çözüm sunduğunu ve yabancı otların yaklaşık %80’ini kontrol altına alabildiğini ifade etti.
NOHUT ÇEŞİTLERİ VE GÜBRELEME
Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı Tarımsal Araştırma Enstitüleri tarafından geliştirilen, antraknoz hastalığına dayanıklı ve makineli hasada uygun nohut çeşitlerinin önemine dikkat çeken İzgi, bu çeşitler arasında Kırmızı Hisar-08 (leblebilik), Yaşa-05, Çakır ve Azkan (yemeklik) nohutların öne çıktığını belirtti.
Ekim yöntemlerine de değinen İzgi, Türkiye’de nohutun genellikle serpme veya makine ile ekildiğini, dekara 12-15 kg tohum kullanıldığını ve ekim öncesi 8-12 kg/da DAP gübresi verilmesinin verimi artırabileceğini kaydetti.
İsa İzgi, Eyyübiye çiftçisinin doğru yöntemlerle yaptığı nohut tarımının, bölge ekonomisine katkı sağladığını ve sürdürülebilir tarım için teknik bilgilendirmelerin devam edeceğini söyledi.