SAĞLIK

İleri merkezlerde yapılan tedavi Suruç devlet hastanesinde yapıldı

Suruç devlet hastanesinde daha önce Şanlıurfa da yapılmayan Perthese bağlı Kalça deformiteleri ortopedinin nadir görülen durumlarından ve cerrahisi de bir o kadar zor ve kompleks cerrahi olan Perthese bağlı kalça deformitesi ameliyatı Suruç Devlet Dastanesi Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Op. Dr. Mehmet Ok tarafından yapıldı.

Op. Dr. Mehmet Ok Perthes hastalığı çocukluk çağında görülen uyluk başı büyüme kıkırdağına kan akışının bozulması nedeniyle kalçada çürümeye neden olan bir hastalıktır.

Hastalar polikliniğe genellikle topallama kalça ağrısı ve hareket kısıtlılığı şikâyeti ile başvururlar.

Bu hastalıkta erken tanı konulması çok önemlidir.

Erken tanı konulduğunda ilaç tedavileri fizik tedaviler aktivite kısıtlamaları ve bazen de alçılamalar ile tedavi etmekteyiz. Fakat bazı durumlarda bu hastamızda da olduğu gibi ilerleyici kalça deformitelerine neden olabilmektedir.

Perthese bağlı Kalça deformiteleri ortopedinin nadir görülen durumlarındandır ve cerrahisi de bir o kadar zor ve kompleks cerrahilerdir.

Bu hastalar genellikle ileri merkezlere yönlendirilmekte fakat biz hastanemiz imkanlarını da kullanarak bu tarz kalça deformitelerini ileri merkeze gitmesine gerek olmadan başarılı bir şekilde tedavi etmekteyiz. Hastamız 18 yaşında bu yaş grubunda bu cerrahi için Şanlıurfa da bir ilktir. Hasta bize kalça ağrısı topallama ve hareket kısıtlılığı şikâyeti ile başvurdu. Hastada yaptığımız görüntülemelerinde Perthese bağlı kalça deformitesi teşhisi koyduk. Bu hastaya morscher osteotomisini uyguladık. Bu osteotomi ile kısa olan uyluk boynunu uzattık ve bacak eşitsizliğini de ortadan kaldırarak kalça yürüyüş mekanizmasını normal insan anatomisine göre uygun hale getirdik. Hastamıza geçmiş olsun diliyorum ve bundan sonraki hayatında ağrısız ve sağlıklı bir yaşam diliyorum. Topallayan kalça ağrıları olan çocukların geç olmadan mutlaka bir ortopedi uzmanına görünmelerini öneriyoruz