HER ÖNE GELENE LİDER DENİLİR Mİ?

Hani toplumda “herkes müdür olmuş!” diye biraz da alayla karışık bir söz vardır bilirsiniz… İşte son zamanlarda ne hikmet ise herkes kendisini “lider” olarak görmeye ve “lider” olarak ilan etmeye başladı.
Tamam, herkes kendisini lider, önder, patron olarak görebilir. Öyle de kabul eder. Ama gerçekten durum böyle mi?
Lider denince akla şüphesiz ilk gelen Siyaset olmakta.
Bugün Türk siyasetine şöyle bir bakalım.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilk sırada olmak üzere Binali Yıldırım, Kemal Kılıçdaroğlu, Devlet Bahçeli, HDP”nin eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Masum Türker, Doğu Perinçek, Turğut koçak, Mustafa Destici, Cem Toker, Alper Taş, Selma Gürkan, Meltem Oral, Süleyman Yağcıoğlu, Eşref Yazıcıoğlu, Mustafa Kamalak, Haydar Baş, Yaşar Çelik, Kemal Burkay, Sadettin Tantan, Cem Uzan, Mühibe Müge Gülses, Rıdvan Turan, Mehmet Yücel Agartun, Serap Gülhan, Sibel Uzun, Rağıp Önder Günay, Musa Ünal, Mehmet Şadi Ozansu, Mahmut Yılbaş, Lütfi Baksı, Gültekin Uysal, Çetin Özaçıkgöz, Sezai Karakoç, Sungur Savran, Bekir Sıtkı Karaduman, Osman Pamukoğlu, Dursun Güneş, Mustafa reşit Burgan, Emine Ülker Tarhan diye liste uzayıp gidiyor…
Rahmete giden Turğut Özal, Süleyman Demirel, Alparslan Türkeş ve Necmettin Erbakan”ı da daha saymıyorum…
İnanıyorum ki, yukarıdaki isimlerin büyük bölümünü ilk kez duymuş oldunuz. Ama ne yazık ki ülkemizde durum maalesef böyle işte. Yani her önüne gelen bir siyasi parti, bir oluşum gerçekleştirmiş ve kendisini “lider” olarak maalesef ön görmüş…
İyi tamam da bir liderde olması gereken özellikler neler?
İşin özünde Liderlik insanlar arasında gerçekleşir, etkilemenin kullanımını içerir ve belli bir hedefe yöneliktir. Etkileme insanlar arası ilişkilerin pasif olmaması demektir. Ayrıca etkileme bir noktaya ulaşmak ya da bir hedefi başarmak için kullanılır.
Liderlik karşılıklılık gerektirir. Tek başına bir olgu değildir, insanlar arasında gerçekleşir. Kağıt karıştırmanın, problem çözmenin ötesinde insana yönelik bir aktivitedir, dinamiktir ve güç kullanmayı içerir. Liderlerin ortak özelliklerine baktığımızda aşağıda sıralanan özellikler dikkati çekiyor.
İyi ve örnek bir liderde aranılan özelliklerin en başında;
BİR: Vizyon sahibi olması.
İKİ: Tutkulu ve fedakar olması
ÜÇ: İnançlı, kararlı ve tutarlı olması
DÖRT: Örnek teşkil etmesi
BEŞ: Güven / Takipçilerine güvenmesi / Güvenilir olması / Takipçilerinin güvenini kazanmış olması
ALTI: iyi Motive etmesi
YEDİ: Beklentileri vizyonla bütünleştirmesi
SEKİZ: İlham vermesi / Gelişim odaklı olması
DOKUZ: Adalet duygusunun olması
ON: Mütevazı olması / İyi bir dinleyici olması / Açık iletişim kurması / İnsanlara karşı duyarlı olması / Durumlara karşı duyarlı olması
ONBİR: Yenilikçi olması / Hızlı ve etkin karar vermesi / Esnek olabilmesi
ONİKİ: Hız (zamanı etkin kullanması) / Sinerjik takım kurabilmesi / Bilgi sahibi olması
 
Tüm bu özellikleri aklınızda tutun ve gerçekten lider kim? Kim olmalı? Kimler olmamalı? Konusundaki takdir ve yorumu sizlere bırakıyorum… Herkes kendisine “lider” yakıştırmasında bulunabilir. Ama bana göre herkes “lider” olamayacağı gibi “liderlikte” herkese yakışmaz… Lider olan kişi ilk önce kendisi lider olduğuna inanmalı ve sonra çevresindekilere liderliğini ilan etmeli.
 
 Yanılıyor muyum?