İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına göç denir. GAP’ın Başkenti konumundaki Şanlıurfa’mızın da bugün bana göre en büyük sorun ve sıkıntıları arasında baş döndürücü bu göç gelmektedir desem yanılmış olmam.
Şimdi akıllara doğru olarak Göç’ün nedenleri neler? Bu soruna neşter nasıl vurulur. Yani göçü tersine çevirebilmek adına neler yapılmalı? Sorusu da gelebilir.
Malumunuz olduğu üzere iki türlü göç vardır.
Bunun ilki iç Göç.
Diğeri ise mevsimsel göçler.
İl olarak bizim mevsimsel göç gibi bir sorunumuz bulunmamakta. Kent olarak bizim en büyük sorunumuz iç göç.
İç göç, Ülke içerisinde, nüfusun yer değiştirmesine denir. İç göçlerle bir ülkenin toplam nüfusunda değişme olmaz. Sadece, bölgelerin ve illerin nüfusunda artma ya da azalma meydana gelir. İşte bundan dolayı ilimizin merkez nüfusu bugün 600 binin üzerinde, il geneli nüfusumuz ise 2 milyona merdiven dayamıştır.
Bugün GAP’la birlikte aktivitesi artan ilimize 90’lı yıllardan itibaren başlayan iç göç ne yazık ki tüm hızıyla devam etmekte. Kırsal alanlar ile ilçeler ve beldelerden insanlar ‘yeni bir umut’ ile şehir merkezine akın etmekteler.
İç göçün birçok nedeni bulunmaktadır. Bunların başlıcaları Miras yoluyla tarım alanlarının daralması ve ailelerin geçimini karşılamaması, Tarım alanlarının yetersiz gelmesi ve erozyonun artmasıyla toprağın verimsiz hale gelmesi, Tarımda makineleşmenin artması ve buna bağlı olarak tarımsal işgücünün azalması, Kırsal kesimde iş imkanlarının sınırlı olması, Ekonomik istikrarsızlık ve sosyal problemler, Eğitim ve sağlık hizmetlerinin yetersizliği, İklim ve yerşekillerinin olumsuz etkileri, Kentlerde sanayinin gelişmiş olmasından dolayı iş olanaklarının fazlalığı ile Kentlerde eğitim ve sağlık hizmetlerinin yaygınlığı gelmekte.
İç göç bakımında son yıllardaki artışı ile Şanlıurfa ülkemiz genelinde çok dikkat çeker bir konuma gelmiştir. Öyle ki eğitim ve öğretimde Metropol şehri olan İstanbul ile yarışır hale geldik.
Hazırlıksız olarak iç göçe yakalandığımız bir gerçek.
İç göç yüzünden bugün Şanlıurfa’mızda Nüfus dağılımından yatırımların dengesizliklerine, yatırımların verimsizliğinden düzensiz kentleşmeye, konut ve alt yapı eksikliğinden işsizliğe kadar birçok alanda karşımıza çıkmaktadır.
Peki, iç göçü tersine çevirmek mümkün olamaz mı?
Bence bal gibi olabilir.
Bunun için yapılacak olan ilk adım bana göre tarımsal sulama, ürün desenleri sayısının arttırılması, kırsal kemsilerin daha da cazip hale dönüştürülmesi, tarıma bağlı sanayi kullarını kırsal alanlara kaydırabilmek ve yine kırsal alanlarda küçük sanayiye önem verilmesi halinde yani kırsal alanları daha cazip, beldeleri ilçe, ilçeleri de il konumuna dönüştürmemiz halinde inanıyorum ki iç göç sorunu büyük ölçüde rahatlamış olacak ve göç tersine dönmüş olacaktır.
Aksi takdirde yarın bu şehir artan nüfus göçü yüzünden içinden daha da çıkılamayacak bir duruma getirilmiş olunacaktır.
Yeniden buluşmak dileği ile…