Gittim… Gördüm… Yazıyorum…

     Hatırlayacak olur iseniz bundan bir süre önce aynı bu köşemde ONKOLOJİ ile ilgili bir yazı yazmıştım. Bu yazımı okumayanlar ve bir kez daha merak edenler arşivden bu yazımı okuyabilirler. Yazımda özet ile ilimizde ve bölge de son zamanlarda Onkoloji hastalığında büyük artışlar yaşandığının altını çizmiş ve ilimizde bölge Hastanesi hüviyetinde bir ONKOLOJİ hastanesinin kurulmasının elzem olduğunun altını çizmiştim.
     Bu yazıma Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Dr. Turhan Sulhan ilgi gösterenlerin başında yer aldı. ‘Onkoloji Hastanesi yerinde bir tespit. Ciddi bir ihtiyaç. Bunu değerlendireceğiz’ diyen Genel Sekreter Dr. Sulhan, ‘Bugün itibari ile Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanemiz bünyesinde Kemoterapi ve Radyoterapi alanlarında hastalarımıza servis hizmeti verilmekte. Uzman hekimlerimiz var. Araç donanımlarımız var. Kanser tanısı ve teşhisi konulan hastalarımızın bir başka ile gitmelerine hiç gerek yok’ müjdesini de verdi.
       Genel Sekreter Dr. Sulhan’ın daveti ile önceki gün Haber Merkezindeki arkadaşlarım ile 500 yataklı Devlet Hastanesi olarak halk arasında tabir gören Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesine giderek Radyasyon onkolojisinde neler olup bittiğini yerinde görmek üzere buraya gittim.
        Hastanede ilk olarak Başhekim Uz. Dr. Abdülkadir Yetişgin ile görüştüm. Başhekim Yetşgin, Hastanelerinde Kanser ile ilgili tanı, teşhis ve tedavi hizmetlerinin konularında uzman hekimler tarafından verildiğine dikkat çekerek, kısa adı KETEM olan (Kanser erken teşhis tarama merkezi) aracılığı ile Göğüs, üroloji, Kadın doğum, rahim, yumurtalık, ortopedi, lenf bezleri, beyin ve nüroloji gibi daha birçok dallarda olası kanser hastalarına teşhislerinin konulup gerekli tedavilerinin yapılabilindiğinin altını çizdi. Başhekim Yetişgin, kanser hastalarına Cerrahi, ilaç tedavi ve ışın tedavi olmak üzere üç ayrı tedavi programının uygulanmakta olduğunu da sözlerine ekleyerek, ‘Hastanemizde bu üç tedavi programı da tam donanımlı cihazlarımız ve uzman hekimlerimizin nezaretinde yapılmaktadır’ diye konuştu.
        Başhekim Dr. Yetişgin’i ziyaretimin ardından Başhekim Yardımcısı ve Beyin Cerrahi Uz. Dr. Burak Etemoğlu ile birlikte hastanenin eksi dördüncü bulunan Radyasyon Onkoloji Kliniğe geçiyoruz.
Beni burada Klinik sorumlusu Dr. Işın Arslan karşılıyor. Arslan, Kasım 2011’den itibarien hasta kabulüne başlayan Klinikte dört uzman hekim, iki medikal fizik uzmanı, dört radyoterapi teknikeri, bir onkoloji hemşiresi, bir tıbbi sekreter ve bir personel’in bulunduğuna dikkat çekerek, ‘Kliniğimizde günde 60 hastaya radyoterapi uygulanabilinmektedir. Birimimizde destek ünitesi de bulunmakta. Burada hormonoterapi, eş zamanlı kemoterapi ve destek hizmeti de verilmektedir. Ayakta olduğu üzere yataklı birimimizde de hizmetlerimiz devam etmekte’ dedi. Klinik sorumlusu Dr. Arslan, kliniklerinde bugüne kadar 300 onkoloji hastasına radyoterapi hizmeti verildiğini de altını çizdi. Altını çizdiği bir başka nokta ise kliniklerinde var olan gelişmiş sistemli cihazlar.
        Evet. İlimizde Kanser hastaları maalesef çoğunlukta.
        Allah hepsine acil şifalar versin.
        Tedavi için, tanı ve teşhis için bir başka ile bence hiç gerek yok. Belki birçoğumuz böyle bir kliniğin, burada böylesine gelişmiş cihazlar ile uzman hekimlerin varlığından haberimiz yoktu. Vatandaşın haberi yoktu. İlginç olan ise böylesi bir klinikten ne yazık ki ilimizdeki birçok hekimin bile haberinin olmayışı.
         Temennim böylesi bir hastalık ile muzdarip olanların bundan böyle İstanbul ve Ankara gibi bir başka ile gitmek yerine tanı, teşhis ve tedavileri için tercihlerini Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinden yana kullanmalarıdır. Çünkü burada her türlü teknolojik imkan ile konusunda uzman hekim fazlası ile bulunmakta.
        Duyarlılıkları ve ilgilerinden dolayı Genel Sekreter Dr. Sulhan ve Başhekim Dr. Yetişgin başta olmak üzere Beyin Cerrahi Dr. Etemoğlu ile Klinik Şefi Dr. Arslan’a kamuoyu adına teşekkür ediyorum.
 
 
       Yeniden buluşmak dileği ile…