YAŞAM

Dünya’nın en pahalı baharatı olan ‘safran’ Şanlıurfa'da ekimine başlandı

Dünyanın en pahalı baharatı olarak adlandırılan Safran, Akçakale’de ekimi yapıldı. Türkiye'de yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan safran bitkisi, Şanlıurfa’nın yeni umut olacak.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesine kırsal Aşağı Beydeş Mahallesi’nde İbrahim ve Ebru Gök kardeşlere ait 10 dekar alanda safran ekimi yapıldı.

Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, safran ekimi yapılan bölgede incelemelerde bulundu.

Ekipler, dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinen safranın hazırlığı iyi yapılmış bir arazide sağlıklı soğanlarla yaklaşık 3-5 yıl boyunca verimli bir şekilde safran hasadı yapılabileceğini üreteciler aktardı.

Ayrıca, Safran ekmek için en uygun zaman,15 Ağustos -15 Eylül aralığında olduğu, safran bitkisinin çiçekleri, Ağustos-Eylül gibi ekildiyse, 15 Ekim-15 Kasım arasında açmaya başladığı Bitkinin çiçeklenmesi 1 ay, hasadı ise 20 gün sürdüğü belirtildi.

SAFRAN NEDEN DÜNYANIN EN PAHALI BAHARATI?

Safran, özellikle gıda boyası ve tat verici olarak kullanılır. Kendisinden elde edilen baharat, dünyanın ağırlığına göre en pahalı baharatıdır. Kilogram fiyatı 10 bin doları bulabilmektedir.

Safran, altın değerinde bir baharat. 1 kilosu için 100-130 bin civarı safran çiçeği gerekiyormuş. bu nedenle dünyanın en pahalı baharatı olarak geçiyor.

Çok güzel mor bir çiçek kendisi ama baharat o çiçeğin ortasındaki sarı renkli dişi organlardan elde ediliyor. Türkiye’de çok sayıda safran türü olmasına rağmen baharat yapmaya yarayan türü çok az.

Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürlüğü’nden yapılan paylaşımda şu bilgilere yer verdi;

“İl Müdür Yardımcısı Mustafa YILDIZ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet KIZILDEMİR ve konu uzmanı personelimiz haftasonu tarla ziyareti gerçekleştirdi.

Akçakale İlçesi Aşağı Beydeş Köyünde İbrahim ve Ebru GÖK kardeşlerin 10da tarlasında Safran ekimi yapıldı. Safranın,yurt dışına ihraç edildiği bilgisi verildi.

Safran 2022 yılı itibari ile dünyanın en pahalı baharatı olarak bilinmektedir. Hazırlığı iyi yapılmış bir arazide sağlıklı soğanlarla yaklaşık 3-5 yıl boyunca verimli bir şekilde safran hasadı yapmak mümkündür.

Safranı ekmek için en uygun zaman,15Ağustos -15 Eylül aralığıdır. Safran bitkisinin çiçekleri, Ağustos-Eylül gibi ekildiyse, 15 Ekim-15 Kasım arasında açmaya başlar. Bitkinin çiçeklenmesi 1 ay, hasadı ise 20 gün sürer”