URFA HABERLERİ

Dünya’da 771 milyon kişinin suya erişimi bulunmuyor

Kentte, 'Türkiye Yüzyılında Su Tasarrufu ve Verimliliği' Paneli düzenlendi. Panelde küresel iklim krizlerinin ve diğer doğal afetlerin Dünyada ve Türkiye’de oluşturduğu olumsuzluklar ve bu sorunların çözümüne yönelik, konular ele alındı.
Su Tasarrufu ve Verimliliği Derneği (SUTAD) tarafından organize edilen Panel GAMTAEM Toplantı salonunda gerçekleştirildi. Panele, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tahir Güllüoğlu, bazı kamu kurum Müdürleri ve ilgili birimler katıldı.
Oturum başkanlığını Tarım ve Orman Bakanlığı eski bakan yardımcısı Akif Özkaldı, panelistliğini ise Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr Mehmet Ali Çullu, GAPBKİ Başkanı Dr. Hasan Maral, Su Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Karaaslan ve SUTAD Genel Başkanı Uğur Büyükhatipoğlu yaptı.
DSÖ verilerine göre her yıl yaklaşık 829 bin kişinin, güvenli olmayan su, temizlik ve el hijyeni nedeniyle ishalden hayatını kaybettiği belirtiliyor.
Ayrıca yine Dünya’da yaklaşık 771 milyon kişinin suya erişimi bulunmuyor. Dünyada kullanılan tatlı suların yaklaşık yüzde 70 tarımda kullanılmakta bu oran Ülkemizde yüzde 77 civarında.
DÜNYA’DA 771 MİLYON KİŞİNİN SUYA ERİŞİMİ BULUNMUYOR
Panelde konuşan SUTAD Genel Başkanı Uğur Büyükhatipoğlu ,”Küresel iklim krizleri ve pandemi gösterdi ki günümüzün gelecek günümüzün ve geleceğimizin en önemli sorunu su ve gıdaya erişim olacaktır. Dünyanın büyük kısmı sularla kaplı ama tatlı su kaynakları bunun sadece %3'ünü oluşturuyor, bunda %70'i buz ve kar kütlelerinde saklı erişilebilir tatlısı miktarı dünyadaki toplam suyun yüzde birinden bile az kullanılmasına rağmen
Dünyadaki suyun yaklaşık %70'i tarım için kullanılıyor %19'u sanayide %11'i ise evsel atıklarda kullanılıyor dünyanın her yerinde susayan ulaştırma ulaştırmayı amaçlayan toplum örgütünün verilerine göre 771 milyon Yaklaşık 3 milyar insan ise yıl içerisinde en az 1 ay su kıtlığı yaşayan bölgelerde yaşıyor. Dünya’nın neredeyse her bölgesinde su sorunu var ve 2050'ye kadar Dünya nüfusunun yarısının su sıkıntısı çekeceği öngörülüyor.
Su yetersizliği sebebiyle tarım etkileniyor, gıdaya ulaşım zorlanıyor, her şey ekonomik ve sosyal sorunlarla bu yüzden özellikle kadınlar ve kız çocukları sorumlu tutuldukları için okuyamıyor. Su kaynaklarının azalması ayrıca dünyanın farklı bölgelerinde göç ve salgın hastalıklara neden oluyor”dedi.