Bugün 8 Mart 2013
      ‘Bugünün dünden ya da yarından farkı ne olabilir ki?’ diyenlerinizi duyar gibiyim. Bugünün dünden ya da yarından farklı bir tarafı yok. Fark dünen bir gün sonra olması, yarından da bir gün önce olması. Ama bir şey var ki onu es geçmemekte yarar var. Bu da Yaşanan süreçte bugünün yani 8 Mart’ın Dünyadaki kadınlara adanmış olması.
       Peki, ‘Nereden çıktı bu 8 Mart Dünya Kadınlar günü hikayesi?’
       Tarihçesi nedir?
       Ne amaçlanıyor?
       İşte sizleri bu konuda daha fazla merakta bırakmadan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün tarihçesini yayınlıyorum.
       Ve tabi ki bu arada tüm Kadınlarımızın 8 Mart Dünya kadınlar günlerini de tebrik ediyorum. Bugün gün anısına bol bol cek cekler!, cak ve cuklar! Söylenecek. Toplantılar düzenlenip, birçok etkinlikler yapılacak. İşte tam bu noktada benim naçizane arzım ve temennim bizlere emanet olan Kadınlarımıza hak ettiği gerçek ilgi, alaka ve övgünün yerini bulmasıdır.
      Gelelim 8 Mart Dünya Kadınlar günü tarihçesine.
      8 Mart 1857 tarihinde ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı.
       26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın "Internationaler Frauentag" (International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.
      İlk yıllarda belli bir tarih saptanmamıştı fakat her zaman ilkbaharda anılıyordu.
Tarihin 8 Mart olarak saptanışı 1921'de Moskova'da gerçekleştirilen 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı'nda gerçekleşti. Birinci ve İkinci Dünya Savaşı yılları arasında bazı ülkelerde anılması yasaklanan Dünya Kadınlar Günü, 1960'lı yılların sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde de anmaya başlanmasıyla daha güçlü bir şekilde gündeme geldi.
     Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını kabul etti. Birleşmiş Milletler'in sitesinde günün tarihine ilişkin bölümde, kutlamanın New York'ta ölen işçilerin anısına yapıldığı yazılmamıştır.
    Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve onu izleyen yıllarda daha yaygın, ve yığınsal olarak kutlandı, kapalı mekanlardan sokaklara taşındı. "Birleşmiş Milletler Kadınlar On Yılı" programından Türkiye'nin de etkilenmesiyle, 1975 yılında "Türkiye 1975 Kadın Yılı" kongresi yapıldı. 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi'nden sonra dört yıl süreyle herhangi bir kutlama yapılmadı. 1984'ten itibaren her yıl çeşitli kadın örgütleri tarafından "Dünya Kadınlar Günü" kutlanmaya devam ediliyor.
      wikipedia'dan alarak sizlerle paylaştığım bu bilgilerden sonra temennim bugünden sonra yani yarın yani 9 Mart’ta kadınlarımızla ilgili elimizde neyin olacağıdır.
 
      Yeniden buluşmak dileği ile…